No 9. līdz 15. augustam, Latvijas Universitātes (LU) Deju ansamblis “Pērle” piedalījās vienā no senākajiem Tautas tradīciju un mākslu festivāliem Festival de Confolens, kas norisinās jau 65. reizi Francijā, Konfolenses pilsētā. Šajā festivālā pēdējo reizi kolektīvs no Latvijas piedalījās 1995. gadā, pēc ieilgušās pauzes šogad Latvija atkal bija viena no 15 dalībvalstīm.

Deju ansambļa viceprezidente Elīna Kovaļevska dalās pārdomās un sajūtās par "Pērles" braucienu un Franciju, tur piedzīvoto un sajusto: "Festivāla laikā "Pērle" uzstājās 9 reizes dažādās pilsētas vietās – uz ielām, baznīcā, mazākām skatuvēm un devās vairākās parādēs. Galvenā tikšanās vieta bija Théâtre des Ribières skatuve, kur kolektīvi uzstājās ne tikai individuāli, bet katra lielā pasākuma atklāšanā un noslēgumā apvienojās, radot kopīgus dejas priekšnesumus. Festivāla atklāšanas koncerta noslēdzošajā dejā, apvienojot dalībniekus no visām valstīm, tieši deju ansambļa "Pērle" dejotāja Keita tika izvēlēta kā dejas vadošā soliste. Šo koncertu apmeklēja un ar kolektīvu tikās Latvijas vēstniecības Francijā pārstāvniecības vadītāja vietnieks Jans Kevišs-Petuško.

Citu valstu kolektīvu līmenis un dejiskais sniegums bija augsts, tāpēc arī "Pērles" dejotājiem bija liela motivācija parādīt sevi un Latviju no labākās puses. Festivāla laikā "Pērle" vadīja latviešu etnogrāfiskās dejas meistarklasi Konfolenses iedzīvotājiem, kopā radot deju kolāžu, kas tika atrādīta uz vienas no festivāla skatuvēm. Bijām vienīgais kolektīvs, kurš tika uzaicināts uz neformālu tikšanos ar vietējo deju kolektīvu “Lo Gerbo Baudo”, kurā izrādās dejo divas dejotājas, kuras dzimušas Latvijā. Visbeidzot tikām izvēlēti sniegt noslēguma koncerta pirmo deju priekšnesumu un atklājām to ar deju “Es izjāju prūšu zemi”.

Vienbalsīgi varam teikt lielu paldies festivāla organizatoriem par tik augsta līmeņa festivālu, jutāmies novērtēti, vienoti ar citu valstu pārstāvjiem un iepazinuši viņu kultūru, dejas un tās tradīcijas. Ļoti ceram vēlreiz atgriezties šajā festivālā!"

 

Foto no LU deju ansambļa "Pērle" personīgā arhīva

Dalīties

Saistītais saturs

LU deju ansamblis "Pērle" "iekaro" Ameriku
26.07.2022.

LU deju ansamblis "Pērle" "iekaro" Ameriku