© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Latvijas Universitātes (LU) tautas lietišķās mākslas studijas “Vāpe” sarūpētā dāvana simtgadniecei Universitātei – izstāde “Sveicam Alma mater!” no 25. septembra aicina skatītājus LU Bibliotēkas ēkā (Kalpaka bulvārī 4), lai ieskandētu LU simtgades jubilejas pasākumu.

Studijai šī ir īpaši nozīmīga skate. Ne tikai kā LU jaunās simtgades aizsākums, bet vāpiešiem šoruden sākas 45. pastāvēšanas sezona. Jubilejas izstādē “Sveicam Alma mater!” 10 autori, vienam otru papildinot, izstāstīs aizraujošu stāstu par to, cik svarīgi būt kopsolī ar gaismu.

“Melnais stabuļpūķis duetā ar pūķa stabu (autore Nora Ķibilda) vēlas diktēt savus noteikumus, bet mazie udu (autore Aiva Dūrīte-Keiša) piedāvās izspēlēt lustīgu ritmu veiklībā sacenšoties ar svilpaušiem (autore Anda Lase) un uzturēt možu garu. Aicināsim iemalkot šīs vasaras vākuma zāļu tējas (autors Kārlis Ziediņš), kas aplietas meistarīgi virpotā māla krūzē (autors Raitis Bobrovs), klāt piekožot rupjmaizi ar medu. Bet draugu un domubiedru pulkā, kā tas ierasts studijā “Vāpe”, varēsiet pārcilāt aizgājušās vasaras atmiņas par kalniem, lejām un ziedošiem laukiem (autore Ingūna Briede),” par izstādē apskatāmo stāsta TLMS “Vāpe” vadītāja māksliniece Helga Ingeborga Melnbārde.

“Gada ritu jau izsenis nosaka Saules un Mēness (autore Anda Lase) gaismas un tumsas mijiedarbība. Un ja arī kāds tumsas aizsegā melnos podos (autore Agnese Ozoliņa) vāra indīgu dziru, sadarbojoties ar raganīgiem adatu kaķiem (autore Inga Izumrūdova), tad tomēr tumšā nakte un zaļā zāle vedina uz rītu, uz gaismu, uz ticību gaismas eņģelim (autore Sanita Čevere-Bērzkalna),” turpina H. I. Melnbārde.

Izstāde būs apskatāma LU Bibliotēkā līdz pat gada beigām darbadienās no plkst. 10.00 līdz 18.00.

Savukārt 2020. gada maijā jau ieplānota “Vāpes” 45 gadu izstāde. Jau top darbi iemēģinot roku jaunā, keramikai neraksturīgā virsglazūras apgleznojuma tehnikā. Tēma izvēlēta no rosinošajām Imanta Ziedoņa dzejas vārsmām: “Man tikai ziedēšana prātā!”

Dalīties

Saistītais saturs