Dziedātāji pēc, iespējams, pirmā kopīgā koncerta LVU Lielajā aulā 1950. gada decembrī.

Šogad Latvijas Universitātes vīru koris “Dziedonis” svin savas pastāvēšanas 95 jubileju. Ne tikai bijušie kora dalībnieki, bet arī Latvijas Universitātes Muzejs (LUM) ir kora atmiņu glabātājs un nesējs. LUM vēstures kolekcijā glabājas fotogrāfijas, kurās redzami vīru kora koncerti gan Latvijas, gan Igaunijas pilsētās 1950. gadu sākumā, kad vīru koris “Dziedonis” pievienojās Latvijas Valsts Universitātes (LVU) vīru korim.

No koncertizbraukumiem saglabājušās četras fotogrāfijas, kuras saistās arī ar vīru kora “Dziedonis” laikiem, dziedot kopā ar LVU vīru kori. Pirmajā fotogrāfijā redzami dziedātāji pēc, iespējams, pirmā kopīgā koncerta LVU Lielajā aulā 1950. gada decembrī. Dziedātāju pulks ir ļoti liels, kas nav tipiski vīru koriem, līdz ar to arī iespējams domāt, ka šis ir bijis pirmais koncerts pēc abu koru apvienošanās.

Uz Igaunijas pilsētām Tartu un Tallinu koris devies 1951. gadā. Fotogrāfijās atspoguļoti brīži kopā ar dzīvesbiedrēm pie Tartu Universitātes, kas padomju laikos pārdēvēta par Tartu Valsts Universitāti. Tāpat redzams arī skats Tallinā, kur kora dalībnieki uzkāpuši pieminekļa “Russalka” pakājē Kadriorgas rajonā. Piemineklis uzstādīts 1902. gada 7. septembrī par godu Krievijas impērijas kara kuģim “Russalka”, kas nogrimis Baltijas jūrā, ceļā no Tallinas uz Somiju.

Pēdējā fotogrāfijā redzams kora izbraukums tepat Latvijā, uz Rūjienas pilsētu. Kora dalībnieki sasēdušies uz soliņiem pilsētas galvenajā laukumā un aiz muguras tiem redzams Kārļa Zemdegas piemineklis “Tālavas taurētājs” par godu Neatkarības kara laikā kritušajiem karavīriem. Interesanti, ka padomju laikos šis piemineklis netika demontēts, jo tieši pretī mūsu karavīru piemineklim tika uzstādīts piemineklis Ļeņinam, kas speciāli tika izveidots augstāks nekā “Tālavas taurētājs”, lai tas neaizsegtu skatu uz Ļeņinu.

Vīru koris “Dziedonis” dibināts 1924. gada 23. janvārī kā pirmā latvju vīru koru biedrība un pirmais koncerts korim noticis tā paša gada 27. aprīlī, kad kora pirmā diriģenta Jāņa Sieriņa vadībā tika izpildīts Alfrēda Kalniņa skaņdarbs “Kas tie tādi spēka vīri”. Tobrīd korī dziedājuši 23 vīri. Otrā pasaules kara laikā kora darbība apsīka, tomēr pēc kara, pateicoties  diriģentam Haraldam Mednim un ilggadīgajiem kora dalībniekiem, mēģinājumi atsākās 1947. gadā. Drīz vien 1950. gadā “Dziedonis” apvienojās ar Latvijas Valsts Universitātes vīru kori, muzicēja kopā trīs sezonas un pēc tam atdalījās no kora ar iespriekšējo nosaukumu, atkal kļūstot par vīru kori “Dziedonis”.

Vīru korim “Dziedonis” bijuši vairāki izcili diriģenti, piemēram, Leonīds Vīgners un Haralds Mednis, tomēr diriģenta Imanta Kokara 35 darba gados koris ieguvis daudz apbalvojumus un uzvaras gan Latvijā rīkotos konkursos, gan pierādījis sevi starptautiskajā koru arēnā.

Dalīties

Saistītais saturs

Vīru koris "Dziedonis" iegūst zelta diplomu starptautiskajā konkursā "Rīga dzied"
24.08.2022.

Vīru koris "Dziedonis" iegūst zelta diplomu starptautiskajā konkursā "Rīga dzied"