Koncerts Rundāles pilī

Svētdien, 11. oktobrī, plkst. 16.00 Rīgas Mārtiņa Ev. lut. baznīcā norisināsies pūtēju orķestru koncerts “Gabriēla oboja”.

Šajā vasarā pūtēju orķestri aizsāka muzikālu tradīciju ārpus koncertzālēm – skanīgu koncertu sēriju visā Latvijā. Visas vasaras laikā norisinājās koncerti Līgatnē, Alūksnē un pat krāšņajā Rundāles pils dārzā. Koncertos pārmaiņus piedalījās dažādi orķestri no visas Latvijas, atskaņojot solo programmas un spēlējot koporķestrī. Šoruden Mārtiņa baznīcā muzicēs četri no tiem – pūtēju orķestri “Bauska”, “Cēsis”, Smiltenes novada Kultūras centra Jauniešu pūtēju orķestris un Latvijas Universitātes pūtēju orķestris. Šis koncerts būs kā nozīmīgs aizsāktās koncertsērijas turpinājums. Tas būs īpašs koncerts, jo orķestri pēc ilgāka laika tiksies koncertā baznīcā un atskaņos plašu programmu ar J.S. Baha, A. Pjacollas, E. Morikones un citu komponistu skaņdarbiem. Izskanēs arī kāds nozīmīgs pirmatskaņojums pūtēju orķestrim - Lolitas Ritmanes “Lūgšana” no filmas “Dvēseļu putenis” Mārtiņa Birņa aranžijā koporķestra izpildījumā. Šis skaņdarbs ar īpašu komponistes atļauju aranžēts šādam sastāvam un koncertā Mārtiņa baznīcā izskanēs pirmo reizi.

11. oktobra koncertu bagātinās jaunu un daudzsološu solistu buķete, kuri pūtēju orķestrim azartiski ļaus ieskanēties kopā ar vijoli, čellu, akordeonu, flautu, trompeti, alta saksofonu, balsi, fagotu un oboju. Tieši saspēle ar daudzajiem solistiem būs koncerta dalībniekus vienojošs elements – ikkatrs no orķestriem muzicēs kopā ar solistiem.

Īpašs būs arī koncerta dienas rīts, kad visi koncerta dalībnieki tiksies jaunajā Dziesmu svētku estrādē Mežaparkā, lai izmēģinātu tās akustisko pūtēju orķestru skanējumu. Līdzīgu skaņas pārbaudi jau veikuši kori, taču orķestriem tā būs pirmā reize, ieskandinot estrādi. Orķestri pateicas par atsaucību SIA "Rīgas meži" daļas "Mežaparks" vadītājai Elgai Zēģelei.

Latvijas Universitātes pūtēju orķestra (diriģenti Jānis Puriņš un Māra Lemkena) atskaņotajos skaņdarbos koncertā “Gabriēla oboja” solisti būs orķestra mūziķe Jelgavas Mūzikas vidusskolas audzēkne Līvija Tolpežņikova (oboja), Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas studente Anta Puķīte (akordeons) un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas audzēknis Rainers Liekniņš (čells), atskaņojot Jozefa Haidna, Enjo Morikones un Astora Pjacollas mūziku. Kolektīva viesdiriģents koncertā būs arī bijušais orķestra diriģents Jānis Kaģis.

Koncertā ieeja bez maksas.

Dalīties