Latvijas Universitātes Kultūras centra sieviešu kora “Balta” mākslinieciskā vadītāja un diriģente Māra Marnauza intervijā Latvijas Radio 1 atklāja, ka aizvadītais gads korim bijis ļoti veiksmīgs un produktīvs.

Māra Marnauza intervijā atklāja, kā koris “Balta” šobrīd Covid-19 vīrusa laikā darbojas. Pagājušais gads sākotnēji bijis ļoti emocionāls, jo koris “Balta” tikko bija atgriezies no festivāla Dienvidkorejā.

“Mēs bijām ļoti iedvesmotas un atskatoties uz dalību festivālā varējām novērtēt, ka gada sākumā mums bija iespēja sniegt vairākus solo koncertus un visaugstākajā līmenī atsvaidzināt savu repertuāru. Manuprāt, tas bija tāds zelta stūrakmens, sākoties pandēmijai un nebija tāda bezcerība, jo mēs tikko bijām ļoti labā līmenī dziedājuši. Atgriežoties mājās sākās ārkārtas situācija un satraukums par visu, kā būs. Jo tālāk gāja, jo mēs sapratām, ka nekas nebeidzas un es sāku intensīvi domāt, ko darīt. Bija ļoti dīvaina sajūta neredzēt savus dziedātājus. Ļoti svarīga tad bija satikšanās. Viena no šīm iespējām tikties attālināti bija mēģinājumi platformā Zoom,” intervijā stāsta M. Marnauza.

Viennozīmīgi šie mēģinājumi Zoom platformā esot nodrošinājuši kora satikšanos, regulāru darbu konkrētos laikos, kad koris koncentrējās uz repertuāra apguvi, trenēja savu elpu, balsi, individuāli apguva partijas. Dziedātāji pirmo reizi esot sajutuši atbildību, kāda ir dziedot vienam pašam, kad nedzird nevienu sev blakus. “Tā ir liela atbildība un izpratne par to cik es daudz māku, ko es varu nodziedāt un ko es nevaru nodziedāt. Sajūta, ka pašam ir jāiemācās. Tā ir zelta atziņa, ja korī visi ir labi apguvuši kora materiālu  un var sadziedāties mēģinājumā,” stāsta M. Marnauza.  

Lielais ieguldījums kora darbā esot nācis atpakaļ tieši šajā pandēmijas gadā. Pagājušais gads bijis unikāls. Koris “Balta” kopumā piedalījās piecos starptautiskos festivālos. Vienā klātienes festivālā Dienvidkorejā un attālinātajā festivālā Pekinā (Ķīnā), kurā dziedāja kopā ar citiem pasaules koriem kopīgu dziesmu. Pēc tam korim sekoja uzaicinājums uz Šanhajas mūzikas festivālu vasarā. Koris paspēja vasaras laikā iefilmēt divus skaistus video pie jūras. Kā arī koris “Balta” piedalījās Dienvidāfrikas festivālā augustā un novembrī pasaules koru festivālā Grieķijā, tāpat Ņujorkas Ziemassvētku koncertā un arī tika iekļauts Austrālijas svētku sveicienā.

“Šie visi pasākumi kora dziedātājiem ļāva sajusties tā, ka nekas nav apstājies, mēs turpinām un ejam uz priekšu, un mēs izturēsim šo grūto laiku,” uzsvēra kora mākslinieciskā vadītāja.

Pilnu interviju  ar M. Marnauzu iespējams noklausīties šeit.

Dalīties