Foto: Ekrānšāviņš no publikācijas žurnālā "Mūzikas saule"

14. maijā zīmīga diena visiem Latvijas kora mūzikas cienītājiem - 120 gadu jubileja latviešu komponistei Lūcijai Garūtai. Jaunākajā (2022. gada pavasaris) žurnāla "Mūzikas saule" numurā lasāms plašs materiāls par L.Garūtas a cappella kordziesmām. Raksta autore - Latvijas Universitātes kamerkora "DeCoro" diriģente Kristiāna Vaickovska.

"Jau bērnībā mēdzu grāmatas pēdējās lappuses izlasīt kā pirmās. Laika gaitā to esmu skaidrojusi ar lielāku interesi par cēloņiem nevis atrisinājumiem – esmu retrospektīvā izklāsta piekritēja, kas arī labi korelē ar interesi par mūzikas vēsturi," raksta ievadā pauž K. Vaickovska. 

Citāts no materiāla: "Lai arī šī raksta pamatā ir pētījums par komponistes Lūcijas Garūtas (14.05.1902.–15.02.1977.) oriģinālajām a cappella kordziesmām, tomēr gribētu (tipiski sev) iesākt ar notikumiem, kas risinājušies īsi pirms raksta iesniegšanas. Proti, esmu priecīga un pateicīga par iespēju satikt Patriku Zvaigzni – komponistes vecākās māsas Olgas Krastiņas (1900–1984) mazmazdēlu, kas ir Garūtas fonda dibinātājas un vadītājas Dainas Pormales (1956–2020) dēls. Daina divdesmit gadus ar lielu entuziasmu pildīja Garūtai doto apsolījumu rūpēties par īpašo ģimenes mantojumu, kā arī popularizēt komponistes mūziku gan Latvijā, gan ārpus tās. Cita starpā, Garūta ir vienīgā komponiste sieviete no Baltijas valstīm, kura iekļauta 1996. gadā izdotajā vācu mūzikas leksikonā (Olivier, Antje; Braun, Sevgi. Komponistinnen aus 800 Jahren. Ein Lexikon zur Musikgeschichte der Frauen. Sequentia) par pasaules komponistēm 800 gadu periodā."

Žurnālu "Mūzikas saule" var iegādāties visās lielākajās preses tirdzniecības vietās. Visu materiālu var lasīt arī elektroniskā formātā Latvijas Mūzikas informācijas centra portālā www.lmic.lv.

Dalīties

Saistītais saturs

LU sieviešu un vīru kori dodas uz Dziesmu svētku ieskaņas koncertu Tukumā
31.05.2022.

LU sieviešu un vīru kori dodas uz Dziesmu svētku ieskaņas koncertu Tukumā

LU kamerkoris "DeCoro" aicina uz koncertu Vīlandes baznīcā
31.05.2022.

LU kamerkoris "DeCoro" aicina uz koncertu Vīlandes baznīcā

Jauktais koris "Dziesmuvara" koncertēs Tartu
09.05.2022.

Jauktais koris "Dziesmuvara" koncertēs Tartu