Janvāra beigās Iecavas kultūras nama zālē norisinājās koncerts "Caur kupenām uz Dziesmu svētkiem", kurā piedalījās Latvijas Universitātes jauktais koris "Aura" un trīs kori no Bauskas - jauktais koris "Kamarde", jauktais koris "Četri vēji" un jauktais koris "Iecava".

"Šodien mums tāds ziemīgs koncerts, jo, kad domājām par to, tuvojās Ziemassvētki un kupenas bija visās malās, tāpēc arī koncerta nosaukums ir "Caur kupenām uz Dziesmu svētkiem", koncertu atklājot, teica koru "Iecava" un "Četri vēji" mākslinieciskais vadītājs Uģis Matvejs.

Kā pirmais uz skatuves kāpa koris "Kamarde" no Gailīšu pagasta. Koris izpildīja tautasdziesmu "Sit kociņu pie kociņa, lai rit saule vakarā!" Andra Kontauta apdarē, Imanta Ziedoņa un Imanta Kalniņa "Mūžu mūžos būs dziesma", kā arī tautasdziesmu "Saule brida rudzu lauku" Ilonas Rupaines apdarē.

Koncertu noslēdza LU FMOF koris "Aura" (mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols). Koris izdziedāja Pētera Barisona dziesmu "Latvijā", Ulda Stabulnieka un Ojāra Vācieša dziesmu "Barons", kā arī Raimonda Paula "Tautasdziesmu".

"Koris "Aura" cenšas daudz koncertēt, jo ir jāapgūst repertuārs, teic E. Vītols. Viņš stāsta: "Mēs esam viens no tiem kolektīviem, kas cenšas iemācīties repertuāra grāmatas no vāka līdz vākam. Jāuzsver, ka šogad Dziesmu svētku programmā ir divi koncerti, tāpēc repertuārs ir ļoti apjomīgs, bet vēl ir tikai janvāris, un mēs pakāpeniski gatavojamies." Diriģents atzīst – tādēļ, ka šogad ir Dziesmu svētku 150. gadadiena, daudzas dziesmas no repertuāra Dziesmu svētkos ir skanējušas jau iepriekš. «Protams, ir augstas grūtības pakāpes skaņdarbi, ir vidējas grūtības pakāpes darbi un arī tādi, kas koru dziedātājiem jau ir labi zināmi,» tā šī gada Dziesmu svētku repertuāru raksturo E. Vītols, «zināmu sarežģītību rada jaundarbi, kas ir tapuši tieši šiem Dziesmu svētkiem, tai skaitā svētku tituldziesma "Tīrums"." Diriģents E. Vītols teic, ka gatavošanās procesā svarīgi ir attīstīt kora kopskaņu, ko varēja sākt apgūt tikai šajā sezonā, jo pandēmijas dēļ tikties nebija iespējams. "Tas neiet tik viegli, jo var apgūt balsi, bet nav balss skanīguma un jaudas, jo mājās to izdarīt nevar – citam ir ģimenes locekļi, kuri neatbalsta skaļu dziedāšanu, citiem ir kaimiņi, kādam varbūt mājdzīvnieks sāk riet, kad kāds skaļi dzied, tāpēc tas nav tik vienkārši," stāsta E. Vītols.

"Lielākais izaicinājums ir mums pašiem, kora dziedātājiem, pierādīt, ka Dziesmu svētku 150. gadadienai ir nozīme tam, ka ir atsevišķs koru koncerts, kas šo programmu paplašina," akcentē E. Vītols, "otrs izaicinājums, kas gan neattiecas uz mums, ir koru sastāvs, dziedātāju trūkums."

Koncerta noslēgumā Iecavas kultūras namā izskanēja dziesma "Pūt, vējiņi!", kuras laikā visi klātesošie piecēlās kājās, lai izrādītu cieņu dziesmai un pateicību par skaisto koncertu.

Dalīties

Saistītais saturs

Lāčplēša dienai veltīts koncerts "Tavi esam, Tavi būsim"
10.11.2022.

Lāčplēša dienai veltīts koncerts "Tavi esam, Tavi būsim"

Koris "Aura" aicina uz sadziedāšanos Viesturdārzā
02.08.2022.

Koris "Aura" aicina uz sadziedāšanos Viesturdārzā