No 10. jūnija līdz 30. jūlijam Kultūras un tautas mākslas centrā “Ritums”, Jaunielā 29a skatāma tautas lietišķās mākslas studiju “Rīdze” (tekstils), Latvijas Universitātes  TLMS “Vāpe” (keramika), “Sagša” (tekstils) un “Draudzība” (tekstils) radošo darbu izstāde “Inspirācijas”.

Savulaik Imants Ziedonis 1959. gadā J. Straumes jubilejas izstādes atsauksmju grāmatā rakstīja: “Latviešu skaistie ornamenti nedrīkst palikt tikai muzejā. Pārāk maz vēl īsti, tīri tautiskas ornamentikas mūsu arhitektūrā, telpu iekšējā izveidē, mēbeļu rakstos. utt. Lūdzam un prasām, lai mūsu republikas mākslas organizācijas un TSP [Tautas saimniecības padome] izved mākslu no muzeju sienām. Skaistumam jākalpo tautai. Visiem zināma patiesība. Neignorēsim to.”

Pateicoties tautas lietišķās mākslas saglabātājiem un kopējiem, īpašu uzplaukumu tautas lietišķā māksla piedzīvo 20. gadsimta 70. un 80. gados, un veiksmīgi turpina attīstību arī mūsdienās. 21. gadsimtā tautas lietišķā māksla pielāgojas laikmeta izmaiņām, izaicinājumiem, dažkārt transformējas gandrīz līdz nepazīšanai, tomēr joprojām tiek saglabāts tradicionālais kultūras mantojums un uz tā bāzes tiek jaunradīti darbi, kuros tradicionālais kultūras mantojums izpaužas formās, krāsās un pielietojumos.

Izstādei radītie darbi ir studiju centienu rezultāts iepazīstot ievērojamāko lietišķās mākslas meistaru darbus un uz tā pamata radot jaunus tekstila un keramikas darbus, tādējādi tradicionālais kultūras mantojums un savu laiku spilgtākie tā pētītāji, saglabātāji un jaunradītāji kļūst par iedvesmas avotu, sniedzot pamatu un iedvesmu tautas lietišķo mākslas studiju dalībnieku radošuma izpausmēm, jaunām interpretācijām. Šajā izstādē redzamajos tekstila un keramikas darbos skatītāji var aplūkot šīs iedvesmas un radošuma rezultātus, kas tapuši iedvesmojoties no J. Madernieka, A. Cīruļa, J. Straumes un Ž. Ventaskrasta mantojumā atstātā devuma.

Izstāde apskatāma katru dienu no plkst. 10.00 līdz 18.00, ceturtdienās no plkst. 10.00 līdz 16.00

Ieejas maksa: 1,00 EUR

Dalīties

Saistītais saturs

LU TLMS "Vāpe" attālinātā darba atskats
21.04.2021.

LU TLMS "Vāpe" attālinātā darba atskats

LU Bibliotēkā skatāma LU TLMS “Vāpe” 45 gadu jubilejas izstāde
04.11.2020.

LU Bibliotēkā skatāma LU TLMS “Vāpe” 45 gadu jubilejas izstāde