2023. gada 2. februārī tika saņemti oficiālie rezultāti, ka Latvijas Universitātes jauktais koris "Juventus"  ir veiksmīgi izturējis pusfinālu un ierindojies starp četriem finālistiem Eiroradio (European Broadtcasting Union – EBU) rīkotajā starptautiskajā amatieru konkursā “Let The Peoples Sing”. Starp finālistiem ir arī KYN un Chorus Iucundus (Somija), Copenhagen Girls Choir (Dānija) un Encore (Igaunija). Vēl četri kori no Dānijas, Šveices, Bulgārijas un Somijas piedalās bērnu koru kategorijā, bet tikai viens koris saņems galveno balvu - "Sudraba rozes kausu".

"Let the Peoples Sing" tradīcija aizsākās 1961. gadā, vispirms kā ikgadējs konkurss koriem no Lielbritānijas, vēlāk tas kļuva par starptautisku ikgadēju notikumu, bet kopš 1993. gada tiek organizēts reizi divos gados.

Pēc LU jauktā kora "Juventus" izcilā snieguma koru konkursa finālā “Koru kari” Latvijas Radio uzaicināja "Juventus" pārstāvēt Latviju Eiroradio (European Brodcasting Union – EBU) rīkotajā starptautiskajā radio ierakstu konkursā “Let People Sing 2024”, kā ietvaros koris piedalījās konkursa pusfinālā 2023. gada nogalē. Pusfināla ietvaros tika ierakstīti četri jauktā kora "Juventus" izpildīti a cappella skaņdarbi: Pēteris Vasks “Savā tautā”, Pēteris Plakidis “Vasaras vidus dziesmiņa”, Iacobus Handl Gallus – Moralia. Sex vocum. XXVIII. Musica, noster amor” un Josef Gabriel Rheinberger “Kyrie”.

Konkursa fināls norisināsies 6. oktobrī, finālistiem skaņdarbus izpildot no savām mītnes zemēm, un tā tiešraidi varēs klausīties visās Eiroradio dalībvalstīs, ko nodrošinās BBC.

Latvijas Universitātes jauktais koris "Juventus" ir senākais augstskolu koris Latvijā un kopš tā dibināšanas 1920. gada oktobrī tas patstāvīgi bijis viens no spēcīgākajiem Latvijas amatieru koriem. Kopš 2014. gada kora mākslinieciskais vadītājs ir Valdis Tomsons. Koris var lepoties ar savu plašo atpazīstamību un sasniegumiem gan vietējā, gan starptautiskā mērogā. Aizvadītajā sezonā koris ieguvis pirmo vietu jaukto koru kategorijā Vispārējo Dziesmu svētku koru konkursa finālā “Koru kari”, kā arī guvis augstvērtīgus sasniegumus prestižajā 17. Starptautiskajā koru konkursā “Gallus Maribor” Slovēnijā.

Dalīties