LU Zinātņu mājā atklāj starptautisko kultūras sadarbības projektu “Divdesmit kultūras bagātināšanas gadi atkalapvienotajā Eiropā”

Ar Latvijas Universitātes (LU) vadības, kultūras, reklāmas un politikas nozaru pārstāvju uzrunām ceturtdien, 14. martā LU Zinātņu mājā tika atklāts starptautiskais kultūras sadarbības projekts “Divdesmit kultūras bagātināšanas gadi atkalapvienotajā Eiropā” (Twenty Years of Cultural Enrichment in Reunified Europe) jeb saīsināti “CAMINO Projekts”. Tā mērķis ir ar kultūras un izglītības aktivitātēm atzīmēt Latvijas un vēl deviņu Eiropas valstu iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) 20. gadadienu.

Pasākumā piedalījās LU rektors Indriķis Muižnieks, LU prorektore humanitāro un izglītības zinātņu jomā Prof. Ina Druviete, LU Kultūras centra direktore Indra Trofimoviča, “CAMINO Projekta” vadītāja Ieva Jurga, filmu studijas “VERY films” pārstāve Daina Rašenbauma, “Ukrainas studiju centra” vadītāja Viktorija Prituļaka, kā arī Slovēnijas, Slovākijas un Lietuvas vēstniecību Latvijā amatpersonas. Sveicienu pasākuma dalībniekiem video uzrunas formātā bija atsūtījusi arī Eiropas Parlamenta deputāte Dace Melbārde, un viesu vidū bija arī reklāmas speciālists Ēriks Stendzenieks.

Savā uzrunā Melbārde uzsvēra: “ES ir mūsu mājas, tā nekad nav gatava, un ir nepārtrauktā tapšanas un pilnveides procesā [..]. Mājas, kurās no bikliem jaunpienācējiem esam kļuvuši par līdzatbildīgiem partneriem un pārmaiņu virzītājiem, kur novērtē mūsu kultūru, kultūras mantojumu, mūsu izcilības mākslās, zinātnē, uzņēmējdarbībā un citās jomās, kur vien Latvijas cilvēkiem ir bijusi drosme un varēšana sevi parādīt.” Tāpat viņa norādīja, ka “tieši Eiropas vērtības un daudzveidīgā, izcilā kultūra ir tas, kāpēc cilvēki tiecas pēc Eiropas sapņa” un novēlēja ikvienam šī projekta ietvaros “piedzīvot dziedinošo un spēcinošo kultūras spēku”. (pilna uzruna skatāma šeit: https://www.youtube.com/watch?v=HWbZpqjz6n8)

LU rektors Muižnieks norādīja uz kultūras nozīmīgo lomu universitātes pastāvēšanas vēsturē gan caur LU koru, deju ansambļu, orķestra un ansambļu dalību Dziesmu svētkos, bet arī kultūras ietekmi uz studentu kopējo izaugsmi un attīstību. Rektors pauda cerību, ka “CAMINO Projekts” sniegs pozitīvus ieguvumus ne tikai LU un citām universitātēm projekta partnervalstīs, bet arī Ukrainai, kas piedalās projektā kā asociētais partneris. “Es ceru, ka ne tikai esošie partneri, bet arī kolēģi no Ukrainas daudz iegūs, un kopā mēs radīsim jaunas idejas jauniem sadarbības projektiem kultūras jomā. Es ceru, ka šis projekts kļūs par īstenu veiksmes stāstu,” sacīja Muižnieks.

LU prorektore Prof. Druviete savā uzrunā uzsvēra universitāšu būtisko lomu sabiedrības un nācijas veidošanā, kā arī norādīja, ka Eiropas vienotība balstās ne tikai ekonomikā, bet arī vienotā izglītības un kultūras telpā. “Man ir prieks, ka vārds “kultūra” sāk ierindoties vienā līmenī ar tādiem vārdiem kā “ekonomika, zinātne, izglītība”, un kurš gan cits, ja ne LU un tā Kultūras centrs būs šī procesa virzītājs.” Viņa norādīja, ka studenti veido nākotnes inteliģenci, un Eiropas līmeņa sadarbības projekti ļauj ne vien iepazīt citu valstu sasniegumus zinātnē un kultūrā, bet arī veidot ciešākus savstarpējos kontaktus.

LU Kultūras centra direktore Indra Trofimoviča un “CAMINO Projekta” vadītāja Ieva Jurga iepazīstināja klātesošos ar projekta notikumu programmu, savukārt režisore un VERY films pārstāve Daina Rašenbauma informēja par projekta ietvaros veidojamās dokumentālās filmas ideju un īstenošanas koncepciju.

Pasākuma dalībniekiem bija iespēja atcerēties laiku pirms 20 gadiem, kad Latvija vēl tikai gatavojās kļūt par ES dalībvalsti, noskatoties 2003. gada pirmsreferenduma informatīvās kampaņas “Latvija Eiropā” reklāmas klipus, kas aicināja sabiedrību balstot “par” iestāšanos ES. To autors, reklāmas speciālists Ēriks Stendzenieks atzina, ka jūtas lepns par iespēju tolaik būt klāt tik nozīmīgā vēsturiskā brīdī un līdzdarboties tās virzībā uz ES ar savu radošo ieguldījumu. Viņš atgādināja, ka 2003. gada rudenī vēl īsi pirms balsojuma sabiedrības noskaņojums “par” un “pret” dalījies līdzīgās daļās, un referenduma iznākumu bijis grūti prognozēt, tāpēc šodien viņš jūt lepnumu jaunāko paaudžu priekšā par to, ko savulaik izdevies paveikt.

Savukārt “Ukrainas studiju centra” vadītāja Viktorija Prituļaka atzina, ka viņai, noskatoties šos 20 gadus senos klipus, kuros jūtama Latvijas pārliecība par savu nākotnes ceļu Eiropā, esot sāpīgi, ka Ukrainas cilvēkiem “šis ceļš nav tik saulains”. “Bet mūsu ceļš ir skaidrs – mēs jau esam Eiropā!” Viņasprāt, eiropeiskums nav tikai ieraksts pasē, bet gan spēja sadzirdēt citus un palīdzēt citiem sāpēs, ka eiropeiskums izpaužas cilvēku attieksmē un iespējās brīvi izvēlēties. “Es priecājos, ka Ukrainas studentiem būs iespēja līdzdarboties šajā projektā un mācīties šo eiropeiskuma un cilvēciskuma garu, lai pēc tam to pielietotu savā dzīvē un atjaunojot Ukrainu.”

 

Par “CAMINO Projektu”

Projekta mērķis ir apzināt, kā 2004. gada ES paplašināšanās ietekmējusi dažādus kultūras un vērtību aspektus desmit jaunajās dalībvalstīs – trijās Baltijas valstīs, Polijā, Čehijā, Ungārijā, Slovēnijā, Slovākijā, Maltā un Kiprā, kā arī veidot spēcīgākas kultūras un akadēmiskās saites starp šīm valstīm. Iecerēts, ka projekts kalpos par pamatakmeni ilgtermiņa sadarbības tīklam starp projekta partneruniversitātēm.

“CAMINO Projekta” konsorciju veido astoņi dalībnieki no septiņām valstīm, kas 2004. gadā pievienojās ES:  

  • Latvijas Universitāte kā projekta vadošais partneris
  • Viļņas universitāte Lietuvā (Vilnius University)
  • Tartu universitāte Igaunijā (the University of Tartu)
  • Opoles universitāte Polijā (the University of Opole)
  • J.E Purkine universitāte Ustinadlabemā, Čehijā (J. E. Purkyně University in Ústí nad Labem)
  • Komeniusa universitāte Bratislavā, Slovākijā (Comenius University Bratislava)
  • Ludovikas Valsts pārvaldes universitāte Ungārijā (Ludovika University of Public Service)
  • VERY Films filmu studija Latvijā.

Projektā kā asociētais partneris piedalās arī Karaļa Danilo universitāte Ukrainā (King Danylo University).

FOTO: Kaspars Suškevics

Dalīties