5. jūlijā "Hanzas peronā" tika aizvadīta Dziesmu un deju svētku latviešu tautastērpu skate "Mēnesnīcā". Tajā dalību pieteica arī Latvijas Universitātes sieviešu koris "Balta". 

Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece, etnoloģe Anete Karlsone par tautastērpu saka: “Tautastērps ir speciāli veidots tautas vizuālās un kultūras identitātes simbols, kas veidojies kopā ar Dziesmu svētkiem: lielā mērā pateicoties tieši Dziesmu svētkiem, mēs šodien pazīstam tautastērpu valkāšanas tradīciju. Veidojoties tautai, veidojoties nācijai, radās nepieciešamība pēc sava vizuālā tēla. Līdz ar to tautastērps ir mūsu kultūras mantojumā sakņots apģērbs, kuru velkam goda reizēs."

Lai celtu tautas nacionālo pašapziņu, papildinātu latviešu zināšanas par veiksmīgāk atdarinātiem un komplektētiem tautastērpiem, kā arī uzlabotu Dziesmu un deju svētku dalībnieku ģērbšanās kultūru, jau sesto reizi kopš 1998. gada tika rīkota Latviešu tautastērpu skate “Mēnesnīcā”. Mēnesnīca ir Mēness gaismas radīts apgaismojums uz Zemes. Mēness ir viens no solārās simbolikas centrālajiem elementiem gandrīz visās senajās civilizācijās. Dainās Mēnesim ir zvaigžņu mētelis, zvaigžņu svārki, kā arī “zvaigžņu sega mugurā”. Mēness dod gaismu meitai, kas naktī darina pūru, vērpj linus, jo ne vienmēr ir iespējams dedzināt sveces vai skalus. Mēness bijis ļaužu sargātājs un ceļa rādītājs.

Tautastērpi tika vērtēti 7 nominācijās. Nominācijā "Tautastērps koriem" tika apbalvots Latvijas Universitātes sieviešu koris "Balta" par Abrenes novada sieviešu tautastērpu, 19.gs. pirmā puse.

Share

Related Content

Ar panākumiem izskanējuši Latvijas Universitātes kora “Balta” koncerti Austrālijā
30.11.2022

Ar panākumiem izskanējuši Latvijas Universitātes kora “Balta” koncerti Austrālijā