2024. gada 15. aprīlī  Eiropas Parlamentā Briselē, Beļģijā tika atklāta starptautiska fotoizstāde "Eiropas iedvesmoti" ("Inspired by Europe"), kas bija aplūkojama līdz 19. aprīlim. Pasākums notika kultūras sadarbības projekta “20 kultūras bagātināšanas gadi atkalapvienotajā Eiropā” (CAMINO projekts) ietvaros, un tajā piedalījās visu CAMINO projekta partnerinstitūciju pārstāvji, izstādīto fotogrāfiju autori, kā arī uzaicinātie viesi. Pasākumu vadīja deputāte no Latvijas Dace Melbārde. Notikumu ar deju paspilgtināja LU Tautas deju ansambļa "Dancis" dejotāji Lauma un Viesturs un muzikālo noskaņu piešķīra Ieva un Gints Jurgas.

Uzrunājot pasākuma viesus, D. Melbārde sacīja: “Šodien mēs ne tikai svinam izstādes atklāšanu, bet visi kopā apliecinām savu apņemšanos ievērot Eiropas pamatvērtības – cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības. Pirms 20 gadiem Latvija līdzās 9 citām tautām atšķīra jaunu nodaļu, iestājoties Eiropas Savienībā (ES). pievienojoties tās kultūrai. Iznirstot no padomju totalitārisma ēnas puses, laika posma, kas šķita kā trimda, mēs atradām ceļu atpakaļ uz savām vēsturiskajām saknēm, uz vietu, ko patiesi saucam par mājām. Bet ES, mūsu mājas, nav statistiska vienība, tā ir dinamiska, arvien attīstījusies kopiena, kurai mēs lepni piederam un par kuru mēs visi esam atbildīgi.”

Savā uzrunā CAMINO projekta vadītāja Ieva Jurga sacīja: “Pirms divdesmit gadiem desmit Eiropas valstis kļuva par ES dalībvalstīm. Toreiz tas bija mūsu sapnis par brīvību un labklājību. Šodien tā ir mūsu realitāte. Lai atzīmētu 20. gadadienu kopš dalības ES, astoņu Centrāleiropas un Austrumeiropas (CEE) valstu studenti kopā ar Kipru, Maltu un Ukrainu ir piedāvājuši savu skatījumu uz šodienas Eiropu, par savu eiropiešu identitāti, daloties ar mums savās cerībās un sapņos – bez stereotipiem un aizspriedumiem. [..] Skatoties šīs bildes, redzu, ka Eiropa nav nekas bez savas kultūras, vai tā būtu arhitektūra, filozofija vai dzīvesveids. Aplūkojot šīs bildes, redzu mieru, brīvību un gadsimtiem veidojušos daudzveidīgu kultūras mantojumu. Tas veido krāsainu kaleidoskopu, ko mēs saucam par Eiropas sapni.”

Izstāde ir turpinājums starptautiskajam fotokonkursam “Eiropas iedvesmoti”, kas šogad martā notika visās desmit valstīs, kas ES pievienojās 2004. gadā. Konkursā piedalījās arī šajās valstīs dzīvojošie ukraiņu studenti. Starptautiska žūrija izvēlējās 11 labākās fotogrāfijas, kuras piedalījās konkursā, iekļaujot tās fotoizstādē. Fotokonkursu koordinēja Ludovikas universitāte (LUPS- Ludovika University of Public Service) Ungārijā. Izstādes atklāšanā LUPS profesore Dr. Boglarka Kollere atzīmēja: “Eiropa ir par skaistumu, un mēs visi šo skaistumu interpretējam atšķirīgi, kā tas redzams arī no šīm jauniešu radītajām fotogrāfijām.”

Izstādē “Eiropas iedvesmoti” apskatāmas Elēnas Georgiou (Kipra), Natālijas Sedlackovas (Čehija), Kartas Sojevas (Igaunija), Akos Kripkó (Ungārija), Zeldas Žagariņas (Latvija), Gabijas Matkutes (Lietuva), Rodiona Područnijī (Malta), Natālijas Molendas (Polija), Fēliksa Krupa (Slovākija), Kajas Adamekas (Slovēnija) un Sofijas Serdiučenko (Ukraina) fotogrāfijas. Visi darbi tiešsaistē ir aplūkojami fotokonkursa Instagram lapā @camino_Inspired_by_europe.

Mākslas darbi būs publiski apskatāmi visās CAMINO projekta partnervalstīs arī Eiropas dienas svinību laikā 2024. gada 9. maijā.

Share