Latvijas Universitātes (LU) jauktais koris “Dziesmuvara” kultūras forumā “Baltā nakts” aicina ikvienu sadzirdēt savu balsi – kā tā skan vienatnē, kā kopā ar citām. To varēs izdarīt kora piedāvātajā interaktīvajā vides objektā “Tava vara”, kurš atradīsies pie LU Akadēmiskā centra Torņakalnā pie Dabas mājas.

 

Kā stāsta kora dalībnieki, projekts sācies jau šā gada jūlijā, kad dziedātāji studijā pa vienam iedziedāja trīs kora dziesmas. Skaņu speciālists Guntars Poplavskis šīs atsevišķās balsis pēc tam salika tā, lai sanāktu četras balss grupas – soprāni, alti, tenori, basi.

 

Savukārt sadarbībā ar māksliniekiem Artūru un Nauri Martinsoniem izveidots interaktīvs objekts - četras platformas, kas simbolizē četrbalsīgu kori. Uzkāpjot uz kādas no platformām, ieskanēsies attiecīgā kora balss grupa. Ja visi podesti būs aizņemti, dziesma izskanēs visā savā pilnībā. Ja kāds no podestiem būs brīvs – tā balss grupa neskanēs un dziesma būs nepilnīga. 

 

Apmeklētāji varēs eksperimentēt ar balsu grupu un kora kopskaņu, izprast kopējās iesaistes un sadarbības nozīmību. “Vēlamies, lai šis objekts atgādina to, ko šobrīd grūti saprast – ir jāpiedalās visiem, lai taptu dziesma, lai tā skanētu,” stāsta autori.

 

Mūsdienu kultūras forums “Baltā nakts” notiks sestdien, 4.septembrī. Tā programmu šogad iedvesmojusi pilsētas dzejnieka Aleksandra Čaka 120. jubileja. Apmeklētājus sagaida dzejnieka jubilejas noskaņās veidotas norises, tradicionālie foruma notikumi, kā arī vairāki pilsētvides objekti un pastaigu maršruti.

 

2021. gada “Baltās nakts” tēma ir “Iedomu spoguļi”, kas aizgūta no dzejnieka Aleksandra Čaka 1937. gadā publicētā tāda paša nosaukuma dzejas krājuma. Čaks bija latviešu modernās, urbānās dzejas aizsācējs, kurš turpina iedvesmot jaunradei vēl joprojām. Šajā naktī kultūras un mākslas notikumi aicinās cilvēkus iznākt ielās un ļaus ielūkoties 2021. gada laikmetīgo mākslinieku iedomu spoguļos.

 

Informācija par “Balto nakti”.
Par kori “
Dziesmuvara

Dalīties

Saistītais saturs

Koris “Dziesmuvara” skaņās iedzīvina Ziemassvētku pastkartītes
21.12.2021.

Koris “Dziesmuvara” skaņās iedzīvina Ziemassvētku pastkartītes

Atver savu balsi! Nāc dziedāt LU koros!
03.09.2021.

Atver savu balsi! Nāc dziedāt LU koros!

Videogrāfija - Baltās nakts visuma tekstūras LU Botāniskajā dārzā
31.08.2021.

Videogrāfija - Baltās nakts visuma tekstūras LU Botāniskajā dārzā