Foto: Toms Grīnbergs

7. oktobrī LU TLMS "Vāpe" savu 47. sezonu aizsāka ar ikrudens izstādi  “8 skolmeistari no studijas “Vāpe”. Īsļaužu un garļaužu keramika”. Idejas un koncepcijas autore -  studijas vadītaja māksliniece Helga Ingeborga Melnbārde. Diemžēl klāt ir "mājsēde" un izstādi klātienē apmeklēt nebūs iespējams, tādēļ aicinām tautas lietišķās mākslas cienītājus "izstaigāt" izstādi virtuāli. Gaidīsim jūs klātienē, kad tas atkal tiks atļauts! 

Foto autors: Toms Grīnbergs, LU 

 

Raitis Bobrovs pirms nepilniem 10 gadiem "Vāpē" ienācis kā Ķīmijas fakultātes students, bet šobrīd virtuozi pārvalda trauku virpošanu. Apbrīnojama ir viņa uzņēmība “Saulgriežu Vasaras vidusskolas” nometnēs pāris nedēļās īsļaužiem ierādīt māla pikas iecentrēšanu uz podnieku ripas. Ja dažam pieaugušajam māla kunkuli savaldīt labi ja izdodas pusgada laikā, īsļaužu pirmie mēģinājumi, kas vēl tikai tuvojas trauka apveidam, liecina par skolmeistara Raita pacietību un māku iedvesmot.

 

Aiva Dūrīte-Keiša ir trīs bērnu māmiņa. Īsļaužiem viņa piedāvā darboties savā privātstudijā “Dūda-keramika”. Kopīgā vienojošā tēma darbietilpīga, bet svētīga – trauku lipināšana ar rokām. Un mazajiem ir vērtīga piemērs – vērojot Aivas darbus, grūti noticēt, ka tie veidoti bez podnieka virpas palīdzības. 

 

Tatjana Zīle - ilggadējā vāpiete pierāda, ka arī mājmācībā kopā ar atvasi var izgatavot simpātiskus un noderīgus priekšmetus. Tatjana, būdama prasmīga rokdarbniece, savus veidojumus gaumīgi dekorējusi ar papildmateriāliem, bet meitas darinātajās bļodiņās sagūluši zirnīši un pupiņas, kurus mazā māksliniece labprāt mēdzot šķirot un grupēt pēc toņiem un lielumiem.

Izsenis mudināta, bet tikai nesen Jaunmārupes pamatskolā savus audzēkņus ar mālu iepazīstinājusi Līva Prekele. Koptēma “Dārzā”. Skolmeistares veidotās saules puķes rosinājušas arī īsļaužu radošo domāšanu pievērsties lapu un ziedu motīviem. Pirmie eksperimenti plastiskajā materiālā liecina - āķis lūpā!

 

Cēsu bērnu un jauniešu centrā pārliecinoši strādā Līva Boze. Viņas audzēkņi ik gadu piedalās gan pilsētas, gan valsts mēroga izstādēs un var tikai apbrīnot skolmeistares māku izvilināt no audzēkņiem jūtīgu plastiskā materiāla izpratni un brīnišķīgi – sulīgu humora devu. Koptēma “Austras koka zīme”. Līvas atturīgās trauku formas un īsļaužu Austras vistas” uzrunā bez vārdiem. 

Nora Kibilda-Kinna  darbojas ar pirmskolas īsļaužu grupām. Koptēma “Faktūras”. Mazuļi savas faktūru mēlītes apvienojuši kopdarbā “Eglītes”, kamēr Nora ar lustīgu smaidu paplašinājusi faktūru meklējumus savā “Brīnumputnā”.

 

Koptēma “Sīkplastika” ir Andas Lases pārziņā, jo šajā žanrā viņa pierādījusi sevi, "Vāpē" strādājot vairāk nekā 20 gadu. Skolmeistare strādā Pārdaugavas bērnu un jauniešu centrā, kā arī ar Carnikavas mūzikas un mākslas skolas jaunajiem censoņiem.

Ingūna Briede izvēlējusies koptēmu “Gliemežvāki”. Dekoratīvās formās ietvertā plastika allaž liecinājusi par skolmeistares keramisko ķērienu un radošo potenci. Bet Līgatnes mūzikas un mākslas skolas jaunie mākslinieki centušies iet kopsolī ar talantīgo skolotāju.

Plašāks ieskats izstādē - 

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkulturascentrslu%2Fposts%2F386520173165317&show_text=true&width=500" width="500" height="803" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

 

Plašāk ieskats izstādē - LU Kultūras centra Facebook kontā

Dalīties

Saistītais saturs

TLMS "Vāpe" aicina vasarā apmeklēt izstādes Mežaparkā un Brīvdabas muzejā
01.07.2022.

TLMS "Vāpe" aicina vasarā apmeklēt izstādes Mežaparkā un Brīvdabas muzejā

TLMS "Vāpe" vadītāja Helga Ingeborga Melnbārde saņem VKKF mūža stipendiju
20.12.2021.

TLMS "Vāpe" vadītāja Helga Ingeborga Melnbārde saņem VKKF mūža stipendiju

Iesāc dienu ar kustību – LU Sporta centrs mājsēdes laikā aicina uz rīta rosmi!
22.10.2021.

Iesāc dienu ar kustību – LU Sporta centrs mājsēdes laikā aicina uz rīta rosmi!

LU TLMS "Vāpe" aicina sadzirdēt, kā skan māls
08.10.2021.

LU TLMS "Vāpe" aicina sadzirdēt, kā skan māls