10. novembrī plkst. 20.00 Valmieruižas alus viesistabā uz koncertu un danču vakaru aicina Latvijas Universitātes folkloras deju kopa "Dandari". Rudenīgas dziesmas, atzīmējot Mārtiņus, mīsies ar ritmiskiem un jestriem dančiem, lai šajā aukstajā laikā sasildītos un kārtīgi izkustētos.

Mārtiņos beidzas saimnieciskais gads, cilvēki un zeme gatavojas ziemai. Arī tautasdziesmās tiek teikts, ka Mārtiņš atjājot un zeme skan – jo sasalusi. Ja darbi padarīti var doties pie kaimiņiem svinēt, bet tā, lai kaimiņi nepazīst. Mārtiņa vakarā jaunekļi pārģērbās un staigāja apkārt dāvanas prasīdami. Tie, kas bija slinki (nedejoja) tiem tika arī rīkstes. Agrāk rūpējoties par zirgu labklājību tika upurēts gailis, bet mēs tā vietā iemācīsim deju, kuras pamatā ir visiem zināma tautas dziesma. Deja – „Kur tu teci gailīti”. Ar Mārtiņiem sākās masku, čigānu, budēļu gājieni un vajadzēja stiprus apavus, tad arī būs deja „Pinu vīzes, viju auklas”.

LU deju folkloras kopa „Dandari” aktīvi darbojas jau vairāk nekā 40 gadus un ir izdevusi 3 mūzikas albumus – rotaļu disku un divus kadriļu (daudzpāru deju) diskus un pašu jaunāko albumu „Divatā”, kurš veltīts pāru dejām, kuras „Dandari” spēlē un dejo pasākumos un starptautiskos festivālos.

Valmiermuižas alus virtuvē krodzinieki būs sarūpējuši gardus ēdienus, brūvējumus un īpašo gadskārtu alu „Mārtiņi”, kas veldzēs aizrautīgos dancotājus.

Biļetes uz pasākumu var iegādāties ŠEIT.

   

Rīko Valmiermuižas kultūras biedrība, atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Valmiermuižas alus darītava.

Dalīties

Saistītais saturs

"Dandari" dančos un mūzikā Latvijā un Lietuvā
10.02.2023.

"Dandari" dančos un mūzikā Latvijā un Lietuvā

Folkloras deju kopa „Dandari” izdod albumu „Divatā”
01.12.2021.

Folkloras deju kopa „Dandari” izdod albumu „Divatā”