Atzīmējot Eiropas Savienības (ES) 2004. gada paplašināšanos, astoņas partnerinstitūcijas – septiņas universitātes un filmu studija – no septiņām Centrāl- un Austrumeiropas valstīm 2024. gadā īstenos starptautisku kultūras sadarbības projektu “Divdesmit kultūras bagātināšanas gadi atkalapvienotajā Eiropā” (Twenty Years of Cultural Enrichment in Reunified Europe) jeb saīsināti “CAMINO Projekts”.

Iniciatīvas mērķis ir apzināt, kā 2004. gada ES paplašināšanās ietekmējusi dažādus kultūras un vērtību aspektus desmit jaunajās dalībvalstīs – trijās Baltijas valstīs, Polijā, Čehijā, Ungārijā, Slovēnijā, Slovākijā, Maltā un Kiprā, kā arī veidot spēcīgākas kultūras un akadēmiskās saites starp šīm valstīm. Iecerēts, ka projekts kalpos arī par pamatakmeni ilgtermiņa sadarbības tīklam starp projekta partneruniversitātēm.

“Vārds “camino” spāņu valodā nozīmē “ceļš”. Arī šis projekts atspoguļo katras valsts individuālo ceļu Eiropas Savienībā, vienlaikus meklējot kopīgos saskares punktus – vērtības, idejas un sapņus. Mēs vēlamies atskatīties uz šiem 20 gadiem Eiropas kopējā saimē caur jauniešu skatpunktu, izgaismojot katras valsts unikalitāti, svinēt mūsu kopīgo vēsturi un veidot nākotnes mantojumu Eiropas vienotības kontekstā,” saka projekta vadošā partnera – Latvijas Universitātes – prorektore Prof. Ina Druviete.

“CAMINO Projekta” konsorciju veido astoņi dalībnieki no septiņām valstīm, kas 2004. gadā pievienojās ES:

· Latvijas Universitāte kā projekta vadošais partneris

· Viļņas universitāte Lietuvā (Vilnius University)

· Tartu universitāte Igaunijā (the University of Tartu)

· Opoles universitāte Polijā (the University of Opole)

· J.E Purkine universitāte Ustinadlabemā, Čehijā (J. E. Purkyně University in Ústí nad Labem)

· Komeniusa universitāte Bratislavā, Slovākijā (Comenius University Bratislava)

· Ludovikas Valsts pārvaldes universitāte Ungārijā (Ludovika University of Public Service)

· VERY Films filmu studija Latvijā.

Projektā kā asociētais partneris piedalās arī Karaļa Danilo universitāte Ukrainā (King Danylo University).

Ko gaidīt CAMINO ietvaros?

“CAMINO Projekts” oficiāli startē 2024. gada martā, un laika posmā līdz 2025. gada februārim tā ietvaros norisināsies dažādi kultūras un izglītojošie pasākumi. Kā pirmais jau 11.martā sākas starptautiskais studentu fotokonkurss “Eiropas iedvesmoti” (Inspired by Europe), kas noslēgsies ar labāko darbu izstādi Briselē, Beļģijā no 15. līdz 19. aprīlim. Savukārt Eiropas dienā 9. maijā visās projekta partnervalstīs norisināsies zibakcija “Oda priekam” (Ode to Joy), kam varēs sekot līdzi tiešsaistē visos projekta komunikācijas kanālos. Projekta ietvaros tiks izstrādāts un pilotprojekta veidā visās partnervalstu universitātēs ieviests mūžizglītības kurss starpkultūru komunikācijā.

Lai veicinātu universitāšu studentu un personāla lielāku iesaisti mākslas un kultūras neformālajās apmācību programmās, septiņas partneruniversitātes maijā plāno parakstīt Sadarbības memorandu, liekot pamatus Sadarbības tīkla izveidei starp universitātēm, to kultūras centriem un studentu pašpārvaldes institūcijām.

2024. gada aktivitāšu programmas viens no kulminācijas pasākumiem būs dokumentālās filmas pirmizrāde, ko veidos filmu studija “VERY Films”. Filmas stāstā iecerēts atspoguļot tās pārmaiņas, kas notikušas projekta partnervalstu kultūras jomās pēdējo 20 gadu laikā, uzsverot nepieciešamību saglabāt Eiropas plašo kultūras daudzveidību.

Visi “CAMINO Projekta” pasākumi būs atvērti studentu, akadēmiskā personāla, kultūras un politikas viedokļu veidotāju, kā arī plašākas sabiedrības iesaistei visās projekta partnervalstīs. Latvijā projektu koordinē Latvijas Universitātes Kultūras centrs.

Par fotokonkursu “Eiropas iedvesmoti”

Latvijas Universitātes Kultūras centrs aicina studentus piedalīties starptautiskajā fotokonkursā “Eiropas iedvesmoti”, kas sāksies 11. martā, bet darbu iesniegšana noslēgsies 18. martā. Ikviens dalībnieks konkursam var iesniegt līdz 5 darbiem, kas atspoguļo iesniedzēja skatījumu uz savu, savas ģimenes, kopienas vai valsts unikālo dzīvesveidu, vērtībām, cerībām un sapņiem. Visi iesniegtie darbi tiks publicēti konkursa “Instagram” kontā @camino_inspired_by_europe . Katras valsts labāko darbu izvēlēsies starptautiska žūrija un rezultātus paziņos 25. martā īpašā tiešsaistes pasākumā. Katras valsts labākais darbs tiks iekļauts izstādē, kas būs apskatāma Briselē, Beļģijā no š.g. 15. līdz 19. aprīlim, kā arī 9. maijā Eiropas dienas pasākumos visās projekta partnervalstīs. Katras valsts labākās fotogrāfijas autors balvā saņems apmaksātu braucienu uz Briseli, lai piedalītos izstādes “Eiropas iedvesmoti” atklāšanā Eiropas Parlamentā.

Konkursā piedalīties var studenti vecumā no 18 gadiem, kuriem ir derīgs personu apliecinošs dokuments. Fotogrāfijas ar īsu attēlā atainotās idejas aprakstu un informāciju par autoru jāiesniedz elektroniski, sūtot uz e-pastu: inspiredbyeurope@uni-nke.hu līdz 2024. gada 18. marta plkst. 23:59 CET. Vairāk informācijas par dalības noteikumiem pieejams šeit:

https://en.uni-nke.hu/events/international-photo-contest/about-the-contest . Fotokonkursa organizators ir Ludovikas Valsts pārvaldes universitāte Ungārijā.

 

*** Projekts CAMINO tiek realizēts ar Eiropas Savienības atbalstu. Projekta īstenotājs ir LU Kultūras centrs. Projekts tapis ar LU Projektu atbalsta centra atbalstu.

Dalīties

Saistītais saturs

LU Kultūras centrs aicina "izmēģināt amatiermākslu uz vietas" L-UNIVERSĀ!
19.02.2024.

LU Kultūras centrs aicina "izmēģināt amatiermākslu uz vietas" L-UNIVERSĀ!

Atklāta fotoizstāde "Vienoti Latvijas Universitātē un Dziesmu un Deju svētkos"
20.06.2023.

Atklāta fotoizstāde "Vienoti Latvijas Universitātē un Dziesmu un Deju svētkos"