Visu maiju Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra Dabas mājā (Jelgavas iela 1) amfiteātrī pretī ieejai aplūkojama LU Tautas lietišķās mākslas studijas “Vāpe” izstāde “Tējas dzeršana aizspogulijā”.

Ideja par šādu izstādi radās 2021. gadā, kad kovida mājsēdes laikā “Vāpes” dibinātāja un ilggadējā vadītāja Helga Ingeborga Melnbārde (1944–2022) studijas dalībniekiem jautāja, kā varētu izskatīties aizspogulijā jeb spoguļa otrā pusē. Lielai daļai aizspogulija asociējās ar Lūisa Kerola izfantazēto pasauli grāmatā “Alises piedzīvojumi Brīnumzemē", bet bija arī dalībnieki, kuri uzbūra paši savu unikālo pasauli. Vienam tā bija vieta, kur viss ir apgriezts kājām gaisā, citam tā bija pasaule, kur zivis peld tējas krūzītē un ik pa laikam atpūšas atzveltnes krēslā, bet vēl kādam tā bija vieta, kur mēs esam tādi, kādi gribētu būt.

Nu jau Helga pati ir devusies uz savu aizspoguliju, tomēr maza daļiņa no uzburtajām pasaulēm ir realizēta mālā – nu jau studijas vadītāja Raita Bobrova omulīgajā gādībā.

 

Ne tikai tējas krūzes un kannas

Visspilgtākā aina, kas daudziem palikusi prātā no “Alises piedzīvojumiem Brīnumzemē", ir tējas dzeršana, tāpēc izstādē ir krūzes, krūzītes un tējkannas, kā arī trauki, vāzes un visādi nieciņi, kas saistīti ar tējas dzeršanu. Uz svinībām ir ieradusies pati karaliene un citi viesi… Liela formu dažādība un bezgalīga krāsu gamma – kā jau aizspogulijā!

“Savulaik studenti pie Helgas tējkannas veidoja brīvās izvēles studiju kursā “Lietišķā keramika” un katru pavasari tās atrādīja “Tējkannu parādē” pie ieejas LU galvenajā ēkā, tādēļ īpaši zīmīgi, ka Helgas pēdējā izstādes ideja ir tāda kā tējkannu parāde LU Akadēmiskā centra Dabas mājā,” piebilst studijas “Vāpe” vadītājs Raitis Bobrovs.

 

Izstādē savu radošo veikumu rāda 18 vāpieši

Savu fantāzijas lidojumu par aizspoguliju piedāvā astoņpadsmit “Vāpes” dalībnieki: Evija Bebre, Linda Biele-Lauva, Raitis Bobrovs, Līva Boze, Ingūna Briede, Sanita Čevere, Elizabete Grietēna, Ričards Kaupužs, Jeļizaveta Kokina, Anda Lase, Ruta Lodiņa, Elizabete Melbārzde, Samanta Pļaviņa, Līna Pundure, Jana Rence, Keta Selecka, Sandra Virkste, Sarmīte Vītoliņa.

Izstāde aplūkojama līdz maija beigām no pirmdienas līdz sestdienai plkst. 8.00 – 22.00. LU studentiem un darbiniekiem ar apliecību vai piekļuves karti ieeja ēkā 24/7.

 

Par keramikas studiju “Vāpe”

LU Tautas lietišķās mākslas studija “Vāpe” darbojas kopš 1975. gada. To dibināja un ilgus gadus vadīja keramiķe un porcelāna māksliniece Helga Ingeborga Melnbārde. Kopš 2022. gada septembra studiju vada Raitis Bobrovs, kurš "Vāpē" darbojas kopš 2008. gada. Pašlaik studijā ir vairāk nekā 30 dalībnieku.

Dalīties

Saistītais saturs